Demokrativeckan

”Jag har velat påverka”

Janne Josefsson anser att kvalitativ och grävande journalistik är nödvändigt för en fungerande demokrati.

 

Ingen kan förneka att den granskande journalistiken idag är under förändring och att villkoren för den dramatiskt har förändrats i takt med att de sociala medierna vuxit fram. ”Det flödar med nya villkor i de sociala medierna” säger Janne Josefsson, när Bäckängs skribentgrupp träffar honom för en pratstund om de sociala mediernas påverkan på dagens journalistik.

 

Idag har människor möjligheten att på ett helt annat sätt vara delaktiga i journalistiken än för 20 år sedan. Det vet Josefsson. Han har varit med sedan år 1975 då han startade sin karriär som journalist. Han började med lokalradio för att sedan övergå till att arbeta med tv-produktioner, och där har han mer eller mindre stannat de senaste 20 åren.

 

Janne Josefsson har genom åren uppmärksammat många fall. Syftet har dock aldrig varit att lyfta fram några specifika sådana, utan att belysa de som är relevanta för att något visst samhällssystem ska kunna granskas. ”Jag har velat påverka med journalistiken. Man kan bli besatt för att det ger så mycket”, säger han. Att de sociala mediernas genomslag har ändrat villkoren för journalistik tycker han varken är konstigt eller någonting att gråta över. Men, han tror bland annat att papperstidningen kommer att dö ut och helt ersättas med digitala versioner av dem. ”Idag söker ungdomar information på andra sätt” konstaterar han. Problemet är bara att ingen idag är villig att betala för att läsa tidningen på nätet. Om ingen vill betala kommer det bli allt svårare att producera kvalitativ journalistik, och Josefsson menar att det är viktigt för en fungerande demokrati att det finns journalister som kan ta fram det som många vill dölja.

 

För att kunna ta reda på sanningar och avslöja skandaler har han och hans medarbetare bland annat använt sig av dolda kameror. En metod som ibland har ifrågasatts och fått många att bli upprörda då de anser att det är en alldeles ett för tufft tillvägagångssätt som kränker integriteten för de som blir utsatta för den. Personligen anser Josefsson att det har varit nödvändigt eftersom människor ,enligt honom själv, spelar en typ av spel om de medvetet granskas framför kameror. ”Kameran är ett vapen som kan användas i både goda och dåliga syften” säger han. Men påpekar också hur svårt det ibland kan vara att avgöra var gränsen går för vad man får göra, och vilka medel man är tillåten att använda för att berätta en bra historia utan att människor råkar illa ut. ”Självklart finns det gränser, man får till exempel varken bokstavligt eller bildligt gå över lik för en bra story. Men ibland måste man göra vissa saker för att visa på missförhållanden.” Säger han.

 

Gällande utvecklingen av journalistiken tror han att det kommer att upptäckas nya sätt för att bevara den, men annorlunda sådana jämfört med tidigare.

 

Intervju: Cornelia Smedberg och Emelie Hägglund

Text: Cornelia Smedberg

Foto: John Martinsson och Anton Åhman

KOMMENTARER


Kommentera inlägget här: