Demokrativeckan

Ingenting är omöjligt!

Demokrativeckan avslutades med stil på fredagen av Johanna Koljonen. Hon berättade om sin tro på att alla kan förändra världen, att ingenting är omöjligt.

För några år sedan, närmare bestämt den 14/12-10, satt Koljonen hemma i sin soffa och läste på internet om olika sexuella trakasserier.Och häpnades över problemet att vi aldrig kan prata om sådana saker i Sverige utan att bli generade. Hon började då skriva på sin Twitter och berättade om en natt då hon vaknade av att hennes dejt hade sex med henne utan kondom. Hon bestämde sig för att dela med sig av den här upplevelsen och fick mycket mer stöd än hon någonsin kunde räknat med. Efter bara några dagar hade hashtagen #prataomdet bildats och kvinnor och män i hela landet berättade olika historier om sitt sexliv, både övergrepp och vanliga. Media uppmärksammade det hela, och Johanna Koljonen belönades med stora
journalistpriset för den här kampanjen.

Koljonen själv tyckte inte det var en så stor grej att få stora journalistpriset för men hon belyste
,precis som juryn, vikten av sociala medier och hur hon genom att börja i en liten skala på sitt rum fick gensvar från hela svenska folket och det tabu-belagda men så viktiga ämnet togs upp i dagsljuset.

Hon avslutade det hela med att visa olika exempel där privatpersoner har gjort stora förändringar för många människor
  till exempel ett u-land var det en man som gjorde lampor till hela sin by genom att fylla falskor med vatten och låta solen reflekteras genom dem. Hon hade i bakgrunden ett bildspel som stödde hennes budskap, där stod det bland annat. ”Så mycket att oroa sig över” och flera exempel på saker som världen kommer få problem med till exempelartrikedomsfrågan och ålderspyramiden och sen ” Så mycket hopp” och ännu fler exempel på saker som är bra för världen till exempel solidaritet och medmänsklighet.

Budskapet i föreläsningen var tydligt, var inte rädd för att make a change  och var inte rädd för att prata om tabu-belagda ämnen!

 

Text: Emelie Hägglund

KOMMENTARER


Kommentera inlägget här: