Demokrativeckan

Det går att förändra- med media

Bäckängymnasiets aula är fullsatt. På scenen står ett litet ekbord på vilket vattenglas är placerade. De är till för dagens talare. Ämnet är sociala mediers påverkan av flyktingspolitiken. 
Aktivisten Jonas Bergström är en av de som har slagit sig ner i den röda soffan.

”Det går att påverka och förändra” säger han. 

 

Bergström driver en välbesökt blogg, http://bergstromjonas.se/. När han gjorde ett inlägg om en pappa och make som skulle utvisas, trots att detta skulle leda till att familjen splittrades och mamman bli lämnad ensam med barnen även om hon var svårt sjuk, spred sig detta som en löpeld via internet. Bergström uppmanade människor att bland annat ringa till flygbolaget och bege sig till flygplatsen. Några kom dit, men desto fler agerade på andra sätt. Trots ansträngningarna såg det mörkt ut. Men när de trodde att hoppet var ute fick de beskedet om att planet inte skulle lyfta, och blev glädjen var gränslös.  

 

Sverige utvisar idag mängder av människor till andra länder istället för att låta dem stanna här, och har dömts 21 gånger av FN på grund av sina utvisningar. Det tycker Jonas Bergström är fel, och menar att de enorma summorna pengar som läggs på att utvisa människor istället borde gå till att förbättra flyktingarnas situation i landet. 

 

Semira har nyss fyllt 18 år och sitter jämte Jonas Bergström i soffan. Hon har själv upplevt hur Sverige bemöter sina flyktingar, och hon är missnöjd. Hon säger att processen till en början går fort, för att sedan gå väldigt långsamt. Hennes familj fick snabbt en liten, liten lägenhet men sedan tog det stopp, och Semira vet fortfarande inte om hon kommer att få stanna i Sverige eller inte. Detta leder till oro. Hon anser att Migrationsverket misstror alla flyktingar, utan att noga undersöka varje enskilt fall. För att upplysa allmänheten om sin egen situation använde hon sig av Facebook och det gav god respons.

 

Jonas Bergström lyssnar intresserat på vad Semira har att berätta. På frågan om vad de vill konkret ska göras för att förbättra situationen för barnflyktingar svarar han att Sverige bryter mot barnkonventionen, och därför måste göra den till en lag ”Vi måste alltid sätta barnen i fokus. Idag har vi bristande respekt för mänskliga rättigheter” säger han.   

 

Text: Cornelia Smedberg

KOMMENTARER


Kommentera inlägget här: