Demokrativeckan

”Jag har velat påverka”

Janne Josefsson anser att kvalitativ och grävande journalistik är nödvändigt för en fungerande demokrati.

 

Ingen kan förneka att den granskande journalistiken idag är under förändring och att villkoren för den dramatiskt har förändrats i takt med att de sociala medierna vuxit fram. ”Det flödar med nya villkor i de sociala medierna” säger Janne Josefsson, när Bäckängs skribentgrupp träffar honom för en pratstund om de sociala mediernas påverkan på dagens journalistik.

 

Idag har människor möjligheten att på ett helt annat sätt vara delaktiga i journalistiken än för 20 år sedan. Det vet Josefsson. Han har varit med sedan år 1975 då han startade sin karriär som journalist. Han började med lokalradio för att sedan övergå till att arbeta med tv-produktioner, och där har han mer eller mindre stannat de senaste 20 åren.

 

Janne Josefsson har genom åren uppmärksammat många fall. Syftet har dock aldrig varit att lyfta fram några specifika sådana, utan att belysa de som är relevanta för att något visst samhällssystem ska kunna granskas. ”Jag har velat påverka med journalistiken. Man kan bli besatt för att det ger så mycket”, säger han. Att de sociala mediernas genomslag har ändrat villkoren för journalistik tycker han varken är konstigt eller någonting att gråta över. Men, han tror bland annat att papperstidningen kommer att dö ut och helt ersättas med digitala versioner av dem. ”Idag söker ungdomar information på andra sätt” konstaterar han. Problemet är bara att ingen idag är villig att betala för att läsa tidningen på nätet. Om ingen vill betala kommer det bli allt svårare att producera kvalitativ journalistik, och Josefsson menar att det är viktigt för en fungerande demokrati att det finns journalister som kan ta fram det som många vill dölja.

 

För att kunna ta reda på sanningar och avslöja skandaler har han och hans medarbetare bland annat använt sig av dolda kameror. En metod som ibland har ifrågasatts och fått många att bli upprörda då de anser att det är en alldeles ett för tufft tillvägagångssätt som kränker integriteten för de som blir utsatta för den. Personligen anser Josefsson att det har varit nödvändigt eftersom människor ,enligt honom själv, spelar en typ av spel om de medvetet granskas framför kameror. ”Kameran är ett vapen som kan användas i både goda och dåliga syften” säger han. Men påpekar också hur svårt det ibland kan vara att avgöra var gränsen går för vad man får göra, och vilka medel man är tillåten att använda för att berätta en bra historia utan att människor råkar illa ut. ”Självklart finns det gränser, man får till exempel varken bokstavligt eller bildligt gå över lik för en bra story. Men ibland måste man göra vissa saker för att visa på missförhållanden.” Säger han.

 

Gällande utvecklingen av journalistiken tror han att det kommer att upptäckas nya sätt för att bevara den, men annorlunda sådana jämfört med tidigare.

 

Intervju: Cornelia Smedberg och Emelie Hägglund

Text: Cornelia Smedberg

Foto: John Martinsson och Anton Åhman

Andreas Ekströms succéföreläsning

Andreas Ekström är berömd journalist och författare och var på demokrativeckan för att prata om Google och lämpligt nog sociala medier. Han har skrivit boken Google-koden, är aktuell som föreläsare och journalist på Sydsvenskan.

 

Han pratade om Google och hur internet praktiskt taget ägs av dem. Han berättade att de hanterar 1000 000 000 sökningar per dag, 24 tusen per sekund. Han tog också upp hur man när man tänker på Google tänker på bara just Google, men jätte-företaget äger Youtube, G-mail, Google-earth och så vidare. Han ställde publiken frågan om de skulle klara sig en dag utan Google, och om det var många som använde en annan sökmotor. Majoriteten svarade tveklöst nej på båda.

 

Ekström tog också upp frågan om det är partiskt eller inte. Google själva säger att de inte är partiska och allmänheten får också den uppfattningen eftersom Google är den största sökmotorn av alla och de har inte mycket reklam (reklamen som de har lägger man knappt märke till eftersom den matchar sökningarna). Dagens föreläsare tog däremot upp ett tydligt exempel där Google har varit partiska: För några år sedan var det många som hyste agg mot presidentparet i USA eftersom de var svarta och det ledde så långt att en hel hop med människor bestämde sig för att lägga upp bilder på apor och namnge dem till Michelle Obama och skriva hennes namn i bildtexten, så att när man googlade henne kom bilder med apor upp. Detta satte Google snabbt stopp för. Några år senare hände samma sak men med bilder på hundbajs och sökordet Anders Behring Breivik, detta satte Google inte stopp för.

 

Han visade också på vilken oerhörd makt Google har genom att de kan analysera alla världens sökningar. De kan se vilken presidentkandidat som kommer vinna redan nu, för att de kan se vem flest söker på. Andreas Ekström har själv provat den tekniken. 2010 var han reporter för sydsvenskan under Eurovision Song Contest. För att slippa stressen som man måste stå ut när man ska skriva under natten vem som vann och helst få en kommentar så googlade han det. Han sökte upp vem av deltagarna som flest hade flest views på Youtube, vilket var tyska Lena med Satellite och bokade en intervju med henne. En knapp vecka senare stod resultatet klart, och sekunden det var klart skickade han sin artikel till Sverige och de på redaktionen förundrades över hur snabb han var. Visst verkar det här vara en beundransvärd historia, men Ekström pålyser både att det är egentligen olagligt och problematiken med att Google, alltså ett företag, har så ofantligt mycket makt och information som ingen annan har. Han utrycker det såhär: ”när vi inte betalar med pengar, betalar vi med data.”

 

Ekström själv tycker inte att sociala medier är enbart negativt och han tycker att Google är väldigt bra bara man är uppmärksam på hur det egentligen är. I sin bok Google-koden finns tre delar: historia, problem och framtidsanalys. Just framtiden både bävar och ser Andreas Ekström fram emot. Han tycker att den digitala revolutionen är fantastisk och att vi människor är väldigt otacksamma för det vi har, till exempel har vi nog alla klagat på segt internet. Han ser däremot nackdelar med att vi idag kan få information så snabbt till exempel blir vi mycket mindre tålmodiga och om inget fungerar snabbt så ger vi upp. Han utrycker också problematiken med att vi vill ha allt gratis, då blir t.ex både musik- och journalist-yrket hotat. För bara några år sedan var det självklart att man betalade för både nyheter och musik, men inte nu längre och då är det givetvis svårt att jobba med det, vilket i sin tur leder till en sämre kultur och mycket problem för de som i framtiden vill arbeta som journalister, även om alla alltid kommer vilja ha nyheter, är det ingen som vill betala för dem, anser Ekström.

 

Boken däremot skrev han inte som en läxa till mänskligheten eller liknande utan för att han själv brann så för ämnet. Han blev tillfrågad att skriva en krönika om ämnet och sa snabbt ja, det fortsatte och en bekant som var förläggare kontaktade honom. Då sa han nej, men förläggaren gav sig inte och skickade mail där han bad Andreas berätta om olika frågor som hade med google att göra. Ekström svarade ivrigt. ” Han var mycket smartare än mig, jag fattade inte”, tills de hade kommit en bra bit in i boken och också Ekström själv såg att det faktiskt kunde bli något av det.

 

Eleverna uppskattade föreläsningen mycket, applåderna ekade länge och det var många som stannade kvar i nästan en timme för att fortsätta prata med journalisten. Man kunde också läsa på Twitter senare under dagen att det var en väldigt inspirerande och lärorik föreläsning.

 

Text: Emelie Hägglund

Intervju med Andreas Ekström

Workshop med Röda Korset

Cornelia Smedberg samtalar med Louice Lomås och Ingrid Sandstedt under workshopen.

 

Louice Lomås och Ingrid Sandstedt från ES10D höll i Röda Korsets workshop under onsdagseftermiddagen. De är båda aktiva i röda korsets ungdomsförbunds styrelse i Borås och just idag höll de i ett spel som kallades ” På flykt”och är framtaget av Röda korsets ungdomsförbund i Göteborg och delade ut pins med texten KRAM. Cornelia Smedberg från SA11M får pröva på spelet. Det  går ut på att deltagarna ska känna på hur det är att vara flyktingar och genom spelets gång får man handskas med svåra beslut t.ex vart man ska åka och vilket färdsätt man ska ta. Man får också välja ut vilka personer och föremål man tar med sig, och mista dem. Spelet är fiktivt men kan bli mycket känslosamt och det är inspirerat och baserat på flyktingars berättelser. 

 

Cornelia berättar när hon spelat klart spelet att man förstod mer hur det faktiskt kan vara och Louice inflikar att det är 72 000 000 människor på flykt just nu och 33 000 000 av dem är barn, många ensamma barn som tvingas ta de här svåra besluten blixtsnabbt och under hård press. 

 

De två som höll i det kommer som sagt från RKUF (röda korsets ungdomsförbund). Ingrid har varit med i styrelsen i ett och ett halvt år och Louice i cirka ett år. De hittade dit genom vänner och varandra. De är båda frivilliga precis som de flesta inom röda korset, till exempel på Kupan i Borås är alla frivilliga och endast 10% av alla intäkter går till administration och lön, resten går dit de verkligen behövs, berättar de. Louice och Ingrid trivs med att hjälpa andra och påverka och de tycker också att det är ett väldigt lärorikt uppdrag. De berättar också att RKUF  alltid söker frivilliga  

 

I Borås har RKUF  184 medlemmar från Borås med omnejd och de jobbar framförallt med att hjälpa barn och ungdomar. De har kontakt med ett asylboende där de hjälper de boende och de har läxhjälp för barn runtom i kommunen och även en kvinnojour. De har kontakt med olika skolor t.ex Realgymnasiet och Tullengymnasiet där de brukar låta folk spela det här spelet och föreläsa om situationen för flyktingar. 

 

Louice och Ingrid går som sagt på Bäckängsgymnasiet och de tyckte att det passade att informera bäckängseleverna om situationen för flyktingar. De hade två workshops på onsdagen och var och ska vara ute i olika klasser under samhällslektioner under veckan. De och Röda korset tycker att det är viktigt att fler förstår hur flyktingar har det för att vi ska kunna hjälpa dem. 

 

Det diskuteras mycket om pengarna man skänker till just röda korset går till rätt saker och Röda korset har varit i mycket blåsväder bland annat sedan en chef tog massvis med skänkta pengar till sin egen ficka men Ingrid och Louice tycker inte att det förstör föreningen. De tycker att det givetvis var dåligt gjort men han var bara en person och han gjorde fel och det påverkade föreningen, men det var inte föreningens fel. Han har fått sparken nu och kollen på vart pengarna går har blivit skärpt sen den incidenten.

 

Text och foto: Emelie Hägglund 

Föreläsning med Andreas Ekström

Föreläsningen med Andreas Ekström idag var schemabrytande för årskurs två och tre, och aulan var fullsatt.
 
Innan föreläsningen startade bjöds det på dans till "Gangnam Style" - mycket fartfyllt!
 
Samhällskunskapsläraren Andreas Ekström presenterar föreläsaren Andreas Ekström som i sin tur filmar Andreas Ekström...
 
Andreas Ekström avslutade föreläsningen med att visa ett videoklipp. Efter föreläsningen stannade han kvar för att svara på frågor.
 
Foto: Hinda Aden

Det går att förändra- med media

Bäckängymnasiets aula är fullsatt. På scenen står ett litet ekbord på vilket vattenglas är placerade. De är till för dagens talare. Ämnet är sociala mediers påverkan av flyktingspolitiken. 
Aktivisten Jonas Bergström är en av de som har slagit sig ner i den röda soffan.

”Det går att påverka och förändra” säger han. 

 

Bergström driver en välbesökt blogg, http://bergstromjonas.se/. När han gjorde ett inlägg om en pappa och make som skulle utvisas, trots att detta skulle leda till att familjen splittrades och mamman bli lämnad ensam med barnen även om hon var svårt sjuk, spred sig detta som en löpeld via internet. Bergström uppmanade människor att bland annat ringa till flygbolaget och bege sig till flygplatsen. Några kom dit, men desto fler agerade på andra sätt. Trots ansträngningarna såg det mörkt ut. Men när de trodde att hoppet var ute fick de beskedet om att planet inte skulle lyfta, och blev glädjen var gränslös.  

 

Sverige utvisar idag mängder av människor till andra länder istället för att låta dem stanna här, och har dömts 21 gånger av FN på grund av sina utvisningar. Det tycker Jonas Bergström är fel, och menar att de enorma summorna pengar som läggs på att utvisa människor istället borde gå till att förbättra flyktingarnas situation i landet. 

 

Semira har nyss fyllt 18 år och sitter jämte Jonas Bergström i soffan. Hon har själv upplevt hur Sverige bemöter sina flyktingar, och hon är missnöjd. Hon säger att processen till en början går fort, för att sedan gå väldigt långsamt. Hennes familj fick snabbt en liten, liten lägenhet men sedan tog det stopp, och Semira vet fortfarande inte om hon kommer att få stanna i Sverige eller inte. Detta leder till oro. Hon anser att Migrationsverket misstror alla flyktingar, utan att noga undersöka varje enskilt fall. För att upplysa allmänheten om sin egen situation använde hon sig av Facebook och det gav god respons.

 

Jonas Bergström lyssnar intresserat på vad Semira har att berätta. På frågan om vad de vill konkret ska göras för att förbättra situationen för barnflyktingar svarar han att Sverige bryter mot barnkonventionen, och därför måste göra den till en lag ”Vi måste alltid sätta barnen i fokus. Idag har vi bristande respekt för mänskliga rättigheter” säger han.   

 

Text: Cornelia Smedberg

Parastoo i SR P4

I morse klockan tjugo i sju var Parastoo Saeidi från SA11M i Sveriges Radios studio för att tala om Demokrativeckan och om vår blogg. Spola fram till 10:40 för att lyssna på henne.

Den mobilfria dagen


 

Vad tycker du om Mediedagen?

Sima Ismael, Bäckängsgymnasiet och Alia ElFaraj, Sven Erikssongymnasiet

Man lärde sig mycket nytt och det var intressant och bra info. Det var bra det där med bloggar, man tänkte på att allt man gör syns och många kan nog behöva veta det! Det som kan bli bättre till andra gånger är att det borde vara macka istället för äpple!

 

Oscar Öjerhed, Bäckängsgymnasiet

Det var intressant och det var mycket jag inte visste förut. Det bästa var frilansaren och det som kan bli bättre till nästa år är att det borde vara lite roligare. Vissa hade roliga bildspel men vissa bara pratade, det var väldigt intressant men de kunde gjort det lite roligare att se på!

 


Samana Nadiafi, Sven Erikssongymnasiet

Det var verkligen intressant! Det var mycket man inte visste om. Det var bra att det var direkt ur verkligheten, det mest intressanta var delen som handlade om trafficing, jag visste inte att det var så vanligt och fick veta mycket nytt. Allt var bra, inget var sämst! 

 

Angelica Björlin, Bäckängsgymnasiet

Det var bra, man lärde sig mycket. Det som var mest intressant var när de pratade om sociala medier.

Enkät: Emelie Hägglund

Foto: Andrea Jonsson

 

Förberedelserna har börjat

Imorgon ska Cornelia Smedberg och Emelie Hägglund från SA11M intevjua Janne Josefsson, känd från bland annat SVT's Uppdrag Granskning. När intervjun är färdigskriven publicerar vi den på bloggen, så håll utkik!
Foto: Hinda Aden

Panelsamtalet "Över gränsen"

Axel Christofferson och Anela Murguz höll i måndags i panelsamtalet med Semira Osmanovic, Daniel Uddling och Jonas Bergström.
 

Samtalet inleddes med en kort film som gav en gripande blick om hur det är att vara invandrare. I filmen var partiledaren för Sverigedemokraterna Jimmy Åkesson och Jan björklund för Folkpartiet.

Jimmy Åkesson vill att Sverige ska minska med 90% av intagandet för invandrare, för att Sverige ska kunna hjälpa de som redan har kommit in till Sverige. Jan Björklund vill att Sverige ska ta in fler invandrare, och han är stolt över att Sverige låter mänga flyktingar komma hit.

Efter filmen kommer gästerna Jonas Bergström som är aktivist, Daniel Uddling arbetar i svenska kyrkan, och även en flykting-ungdom. Gästerna blir intervjuade och berättar hur de ser på Sveriges intagande av invandrare.

Jonas Bergström berättar om att det var en man från Irak som sökte till Sverige för att han var hotad av en terroristgrupp, men han kom inte in för att man inte trodde på honom. Mannen dog och efterlämnade fru och ett barn. Sverige tar in många invandrare, men det är också många som inte får komma flytta till Sverige. 

Text: Therese Andersson

Foto: John Martinsson

Hela dansen

Kanske var du inte på plats i aulan eller vill se hela dansen en gång till? Det är bara att klicka på "play" för att se framträdandet!

 

Invigningen av Demokrativeckan

Redan kl 08.00 samlades bäckängiter från olika klasser och inriktningar utanför aulan. Efter fem minuter kunde man se fler bäckängiter och de flesta kom från år ett. När det bara är två minuter kvar är även trapporna trånga med bäckängiter. Värmen som bilades av den tätbefolkade våningen stärkte spänningen. Tillslut öppnades dörrarna och bäckängs elever rusade in i den mörka aulan. I den fulla aulan inledde danselever invigningen.

Text: Therese Andersson

 

Pssst, vill ni se dansen från invigningen av Demokrativeckan? Kika in på bloggen lite senare för då kommer vi publicera en video med hela dansen!

 

Presentation av oss

Här kommer en liten presentationsvideo av oss i SA11M och info om vad vi jobbar med under Demokrativeckan!

Krönika om sociala medier

Som de flesta i min ålder startar jag dagen med att ilsket trycka av larmet följt av att scrolla igenom instagram-, facebook-, och twitter-feeden. Detta gör jag givetvis utan att tänka, utan att ens vara helt vaken. Jag tror inte att det är bara jag som regelbundet och ofta både kikar in och lägger upp mina tankar på de sociala medierna; när man väntar på bussen, på bussen, när man känner sig obekväm och vill gömma ansiktet i mobilen, ibland när man bara ska kolla klockan och tummen automatiskt dras dit, eller på toa... Exemplen blir många, känner ni igen er? 

 

De sociala medierna finns överallt och de negativa konsekvenserna är någorlunda väl pålysta. Det är många som oroar sig över att man inte längre har något privatliv, att stora företag som Facebook och Google bara vill åt våra privata uppgifter, våldtäktsmän som bestämmer träff med yngre flickor och utger sig för att vara någon annan. Det är också många som diskuterar hur ungdomar påverkas av att alltid veta vad andra gör, t.ex när man sitter hemma och har tråkigt och alla andra på Internet har så kul.... I skolan diskuteras problemet hurvida eleverna inte koncentrerar sig på lektionerna utan bara kollar på de sociala medierna och chattar med sina vänner. Och visst kan det vara så, och visst finns det de som råkat illa ut och mår dåligt, men världen och tekniken utvecklas. 

 

Världen blir mindre och mindre och kontakten med omvärlden större och större, det sägs att en människa idag får lika många intryck och nyheter på en dag som våra förfäder på stenåldern fick under en livstid, men det finns så klart  bra saker med de sociala medierna. Det finns bra saker med att information sprids snabbare och man kan kontakta omvärlden genom ett knapptryck. Temat för årets Demokrativecka på Bäckäng är Sociala medier och jag tänkte ta upp lite om hur viktiga de sociala medierna är för en demokrati. 

 

I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet vilket innebär att folk och tidningar får skriva och säga vad de tycker, så länge man inte kränker någon. Det är en av grundpelarna till att en demokrati ska fungera. I många länder saknas dock grundlagen om den friheten och i många länder saknas rättvist styre, och det är där man på senare tid har märkt vikten av sociala medier. I Norra Afrika har det de senaste åren varit revolution mot regimerna som styr och många anser att de sociala medierna har varit avgörande. Som Ekot på Sveriges Radio tog upp 4/8-11: ”Syriska regimen lyckas inte stävja sociala medier”. I Syrien har de inte tryckfrihet och människor som bor där har under många år blivit förtryckta. Men på senare år har också de fått tillgång till sociala medierna och sett hur en demokrati kan fungera och hur en regering kan styra, och den vetskapen och informationen tror jag var mycket viktig. 

 

Det finns också exempel på närmare håll. Tidningar i Sverige t.ex, är ofta blåa och högerriktade, det anser Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets ledare, beror på att de som äger tidningar ofta är rika och många rika är högerinriktade. Genom de sociala medierna kan då också vänstern få fram sina åsikter till en större publik. Nu är det ju också så att man kan få många fler vinklingar på ett problem än bara nyheternas och tidningarna, genom bloggar, twitter, facebook, av både privatpersoner och inblandade, politiker och så vidare. Visst kan det också bli negativa konsekvenser, även racistiska, fundamentalistiska, nazistiska åsikter kommer fram och alla kan hitta stöd och folk som tycker likadant som dem, t.ex är det många som anser att Anders Behring Breivik inte hade fått så stort självförtroende att göra som han gjorde om han inte funnit stöd i olika forum på nätet.

 

De sociala medierna bidrar till en jämlikare och öppen värld där allas åsikter får komma till tals, visst finns det nackdelar, många fler än vad som tagits upp här, men vad finns det inte nackdelar med? Jag älskar de sociala medierna, även om jag ibland blir lite mörkrädd vid tanken på att någon kan ta reda på nästan allt om mig genom att bara gå in på internet. Men jag älskar att se vad alla gör, se när någons katt får ungar och när en kompis färgar håret, att följa @kandisbebisar på Instagram och se vilka kändisar som fått barn, men det är så klart inte bara det. Jag älskar att läsa massvis med olika åsikter om alla nyheter i världen, att kunna se nästan allt ur olika perspektiv och att även de som tidigare varit förtryckta får en talan ( vilket så klart inte bara beror på de sociala medierna, men det hör hemma i en annan krönika) 

 

Med detta vill jag önska er en fantastisk demokrativecka och glöm inte att också eran röst kan bli hörd och avgörande om någon hittar er i cyberspace!

Text: Emelie Hägglund

Affisch

Här har ni SA11M's officiella affisch för Demokrativeckan. Affischen kommer synas över hela Bäckäng under Demokrativeckan!

Schema för Demokrativeckan

MÅNDAG 22/10:
Kl. 08.15-08.45: Invigning
Kl. 13.00: Panelsamtal ”Över gränserna - Om flyktingar och migranters situation i Sverige och EU". Medverkande: Jonas Bergström aktivist, Daniel Uddling svenska kyrkan, ensamkommande flyktingbarn, mfl. Arrangörer: SA11N.
 
TISDAG 23/10:
-

ONSDAG 24/10:
Kl. 09.00-11.30: Mediadag i aulan för DE12A, ES12B, ES12C, ES12D, HU12K, HUSA12LM, SA12N, SA12O, SA12P, SA12Q, SA12R.
Kl. 13.00-15.30: Mediadag för NA12E, NA12F, NA12G, NA12H, NA12I, NA12J, ES10B, ES10C, ES10D.

 
TORSDAG 25/10:
Kl. 13.00-14.30: Författaren, samhällsdebattören och bloggaren Andreas Ekström föreläser i aulan. OBS!! Schemabrytande för åk. 2 och 3.
Kl. 18.30-20.00 (kvällsaktivitet): Borås Tidnings chefredaktör samtalar med Janne Josefsson och Andreas Ekström i matsalen. Öppet för allmänheten.
 

FREDAG 26/10:
Kl. 13.00-14.30: Vinnaren av Stora Journalistpriset 2011, Johanna Koljonen föreläser om "Media, makt och förändra världen". OBS!! Schemabrytande för åk. 1 och 3.